Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de son 5 yılda Endüstri 4.0 ile ilgili oldukça fazla sayıda makale ve kitap yazılmakta, konferans verilmekte ve TV programları yapılmaktadır. Ülkedeki neredeyse bütün kurumlar, devlet kurumları, üniversiteler, her seviyede özel şirketler, sivil toplum kuruluşları gündemlerini bu konu ile meşgul etmektedirler. Kurumların büyük çoğunluğunda içerisinde dijitalleşme ile başlayıp Endüstri 4.0’a indirgenen bir süreç yaşanmaktadır.
En az çaba ile en yüksek verimliliği elde etmek için teknolojik yapılanmayı ifade eden dijitalleşme, kurumun tümden iş süreçleri ile birlikte dönüşümünü ifade etmektedir. Endüstri 4.0 ise ortaya çıkış felsefesi ile birlikte modüler yapılı akıllı fabrikalarda, fiziksel işlemleri siber-fiziksel sistemler ile izleyerek, nesnelerin birbirleriyle ve insanlarla iletişime geçmesini ifade etmektedir. Böylelikle merkezi olmayan kararların yerinde hızlı ve doğru biçimde verilmesi amaçlanmaktadır.
Verimlilik, kalite ve dijitalizasyonu yükseltmek için endüstriyel üretimin daha çok profesyonelleştirilmesi gerekliliğinden bahseden Siemens, Dünyada olduğu gibi ülkemizde de bu işin öncülüğünü üstelenmiş durumdadır. Üretim süreçlerinin daha verimli olmasına imkan sağlayacak 9 farklı bileşenin kullanılabileceği bu dönüşümde entegrasyon önem verilmesi gereken önemli unsurdur. Büyük veri, nesnelerin interneti, bulut veri işleme, 3D yazıcılar-eklemeli üretim, otonom robotlar, simülasyon, siber ağ güvenliği, sistem entegrasyonu, arttırılmış gerçeklik olarak belirlenen unsurlar kurumlara yeni bir bakış açısı getirmiş bulunuyor.
Sanal gerçeklik bireylerin başka bir yerde olma hissini yaşadığı bilgisayar kaynaklı 3 boyutlu ortamlardır. Kasklı ekranlar gibi araçlar kullanılarak ortamlara girildiği andan itibaren kullanıcının gerçeklik ile bağlantısı kopuyor ve tamamen sanal gerçekliğin yaratıldığı ortamda olma hissi yaşanıyor. Arttırılmış gerçeklik ise cihazların cisim tanıma özelliği kullanılarak, sanal nesnelerin gerçek görüntülerin üzerine bindirilmesidir. Arttırılmış gerçeklik özellikle eğitim ve sağlık alanlarında devrim yaratacak gelişmelere zemin hazırlamakta ve ürünlerin son derece hızlı bir şekilde kullanıcıları hizmetine sunulacağı beklenmektedir.
Endüstriyel veri bilimciliği, robot koordinatörlüğü, veri güvenliği uzmanlığı, üç boyutlu (3D) yazıcı mühendisliği, giyilebilir teknoloji tasarımcılığı, veri analiz uzmanlığı, siber fiziksel güvenlik ve kriptografik mühendislik gibi yeni meslekler ortaya çıkacak ve önem kazanacaktır.
Yönetim Bilişim Sistemleri (YBS), Türkiye’de çok bilinmeyen ancak dünyada 1980’lerden itibaren gerek akademik ve gerekse iş yaşamında önemli etkileri olan bir bilim dalı olmuştur. Kurum içi ve dışından elde ettiği ham verileri toplayan, işleyen, filtrelerden geçiren ve bunları birer anlamlı bilgi haline getirdikten sonra yöneticilere sunan sistemler YBS olarak adlandırılmaktadır. Bilgi ve iletişim teknolojilerini kişi, kurum ve kuruluşların her türlü faaliyetlerini daha doğru, etkin, sağlıklı ve hızlı yürütmesi için kullanana, entegre eden bir birlim dalı olarak ifade etmek daha doğru olmaktadır. Gerektiğinde sosyal ve gerektiğinde teknik ağırlığı fazla olan bir bilim dalı olan YBS, kurumun ihtiyacı ne ise ona teknoloji tabanlı çözümler bulup yönetmeyi amaçlamaktadır.
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) YBS bölümü olarak kendimize farklı bir misyon yüklemiş bulunuyoruz ve mümkün olduğunca sosyal tabanlı problemlere teknolojik çözümler bulmayı amaçlamaktayız. Dijital dönüşüm ve bunun uygulamadaki temel fonksiyonları olan Endüstri 4.0 bileşenleri bölümün uygulamalı eğitiminin en önemli parçası olmaktadır.
DEÜ YBS vizyonu Endüstri 4.0’ı sadece üretim işlemlerinde teknoloji kullanımı tarafından ele almamakta ve hayatın her tarafında kullanılabilecek bir anlayış olarak benimsemektedir. Buradaki mantık şudur, teknoloji hayatın her aşamasında yer almakta ancak Endüstri 4.0 ile teknoloji insan hatalarını en aza indirerek yapılan işlerin daha sağlıklı verimli ve etkin yapılmasını sağlamaktır.Örneğin normal şartlarda bir işletmede çıkan yemeklerin çalışanlar tarafından değerlendirilmesi arada sırada yapılacak anketlerle değerlendirildiğinde çok da anlamlı bir sonuç vermemektedir. Ancak yemekhane girişine takılacak bir tablet ile sürekli açık olan ve basit sorularla değerlendirmeyi cazip kılan tasarımlar sürekli yemek kalitesini ve bununla ilgili hijyen konularının değerlendirilmesini sağlayabilecektir. Yöneticinin sürekli açık olan bilgisayar ekranında, tabletinde veya cep telefonunda anlık yemek değerlendirme grafiklerinin görünmesi ile gerektiğinde memnuniyetsizliklerin çözümü çok hızlı olabilmektedir.
Bir okulda kampüs ve koridorların temizliği ile ilgili farklı bölgelere konulacak değerlendirme tabletleri ise olumsuz durumların anlık olarak görünüp önlem alınmasını veya belli bölgelerde çalışanların görevlerini yeterince yapmadığının belirlenmesi söz konusu olabilecektir.
DEÜ YBS olarak Endüstri 4.0 bileşenlerini temel alan çalışmalar doğrultusunda özellikle, iş zekası, nesnelerin interneti temelli sensörler kullanarak Raspberry Pi ve Arduino ile sistem geliştirme, CNC tezgahları ile prototip üretme, 3D yazıcılarla donanım parçaları üreterek her türlü probleme teknolojik çözümler bulmaya çalışıyoruz.